wtorek, 24 lutego 2015

Pierwsze danie - ZUPA POMIDOROWA z mlekiem kokosowym :)

  Naszła mnie dzisiaj ochota na pyszną, kremową zupę pomidorową :) A więc po krótkim namyśle wybrałam się do sklepu po składniki :) A więc potrzebujemy :

Zacznijmy od wywaru. Mój wywar nie był standardowy ( choć uważam, że można byłoby użyć do tego również standardowego wywaru jarskiego ) , ponieważ użyłam do niego : 
  • 2 połówek papryki ( czerwonej i żółtej )
  • 3 ząbków czosnku
  • połowę opalonej cebuli
  • połowę dużej marchwi 
  • sól 
  • liść laurowy
  • około 700 ml wody 
Wywar gotowałam standardowo do czasu, kiedy warzywa staną się miękkie. Następnie czas na pozostałe składniki :

  • 700 g przecieru pomidorowego ( użyłam przecieru w butelce, firmy Valfrutta ponieważ zawiera 99,7 % pomidorów ) 
  • 165 ml mleka kokosowego  ( mała puszeczka )
  • dziki ryż ( niestety, ze względu na to, że nie dostałam samego dzikiego ryżu kupiłam mieszany z ryżem Parboiled firmy Kupiec )
  • sól 
  • pieprz
  • cukier trzcinowy ( nierafinowany) 
  • natka pietruszki
Zwykle przyrządzam potrawy nieco bardziej ostre, ale w tym wypadku postawiłam na delikatność :) Ryż gotujemy we wrzącej delikatnie posolonej wodzie (choć tu już według uznania )
Do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy cukru, aby zniwelować naturalny kwas, który posiadają pomidory. Zagotowujemy. Część odlewamy do kubeczka i mieszamy z mlekiem kokosowym. Następnie mieszaninę dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Tu również według uznania. Nakładamy ryż, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki. Przepis na szybki, smaczny i lekki obiad. 
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz